Hong Kong street view night

Hello (你好)

HONG KONG – Egy hét Ázsia utáni helyzetjelentés következik, ami főleg az első állomásunkról fog szólni. Azt tapasztaltam, hogy sokak számára nem teljesen világos, hogy miért is vagyunk most itt, és akkor ezt a dolgot is megpróbálom tisztába tenni.

Annyi biztos, hogy valamilyen YouTube spirál során valahogy rábukkantam Zárug Zita és Harkányi Árpád blogjára, és lenyűgöző volt látni, hogy ez a fiatal házaspár nászút gyanánt 4 éven keresztül, szó szerint jóban-rosszban, körbetekeri a Földet. Mennyi tapasztalás, mennyi önismeret! Teljesen oda voltam, és mikor kiderült, hogy Budapesten tartanak előadást, egyből vettem két jegyet. Általában két jegyet szoktam jobb dolgokra, hogy valakivel meg tudjam osztani. Régi jó barátom és lakótársam, Ádám csatlakozott végül hozzám (hívhatlak a neveden, Haver?! :)) Itt ismerkedtem meg a Working Holiday vízum lehetőségével, illetve hogy milyen országok jöhetnek szóba ilyen vízummal, és ettől kezdve már csak fél évnek kellett eltelnie, hogy most épp Hong Kong belvárosából írjam ezeket a sorokat.

DSC00783_LR

De mit keresünk itt, Hong Kong-ban?! Hát félkomolyan  mondhatjuk azt, hogy átszállunk, ami egyébként igaz is: végső célunk ugyanis Tajvan, ugyanis ebbe az országba (?) kaptunk WHS vízumot, 180 (+180) napra.

Nekem már az első pillanatban megtetszett az ötlet, mikor meghallottam, hogy TAJVAN. Ugyanis fogalmam sem volt, hogy egyáltalán hol van, és ez már egy jó kiindulópontnak tűnt. Meg kellett néznem a térképen. Nyilván én is azt hittem, hogy Thaiföld mellett található, vagy netán a kettő egy és ugyanaz. De nem. Tajvan egy sziget, és Kína keleti, dél-keleti partvidékén fekszik.


Azt, hogy mennyire ország, talán egyszer majd jobban kifejtjük, ha jobban utánajárunk, de nagyvonalakban a lényeg, hogy Kína szerint a sziget a Kínai Népköztársaság egyik tartománya (Kínai Köztársaság – ROC), a tajvaniak szerint meg nem. A sziget régebbi elnevezése pedig (Ilha) Formosa, azaz “szép sziget”. Na, innen a blog neve.

Első állomásunk idefelé tehát Hong Kong, ami tekintve, hogy még sosem jártam Európán kívül, elég messze van. Eddig legmesszebb Lisszabonba repültem, ami csak majdnem volt 4 óra, a tegnapi viszont 11 óra volt Münchenből. Szerencsére a világ egyik legmodernebb gépével, egy A350-essel (itt Csaba elmondja, hogy mit kell róla tudni) volt szerencsém utazni, azon is Premium Economy osztályon, ami minden bizonnyal megkönnyítette ezt a hosszú utat! Értsd: én egy percet sem aludtam, viszont megnéztem 3,68 filmet, amiből egyébként ezt a japán filmet szívesen ajánlom mindenkinek. (kösz a lehetőséget, Haver!)

Hong Kong-ban nagyjából az volt a célunk, hogy eltöltsünk pár napot, kiheverjük a jetlag-et, megnézzük a várost, de azért ne menjen rá a gatyánk. Ennek fényében igyekeztünk a város olcsóbbik felén (Kaulung-ban) szállást vadászni az AirBnb-n, “már” a Hong Kong-i leszállást követő első fél órában, ami kicsit bátor húzás volt, de bejött. Elsőnek itt laktunk:

DSC01083_LR

A sarokról meg ez látszott:

Na, aki esetleg még ébren van: Jó reggelt Kaulung! 😴☀️🌇// Kaulung (九龍, Kowloon) Hongkong egyik városrésze a Kaulung-félszigeten. Nevének jelentése „kilenc sárkány”. A városrész öt közigazgatási kerületet ölel fel. Kaulung adott otthont a világ egykori legzsúfoltabb lakóteleptömbjének, a Kowloon Walled City-nek, ami hírhedt volt az engedély nélkül, szorosan egymás mellé épített betontömbjeiről, a prostitúcióról, az illegális szerencsejátékról és a bűnözésről. Körülbelül 300 épületben csaknem 55 000 ember lakott itt, egészen 1992-ig, amikor a hongkongi kormány a kitelepítés és lebontás mellett döntött. A helyén 1994-ben 76 millió hongkongi dollárból parkot építettek. || KOWLOON is an urban area in Hong Kong comprising the Kowloon Peninsula and New Kowloon. The name Kowloon stems from the term Nine Dragons. Within New Kowloon is Kowloon City, an area of Hong Kong where the Kowloon Walled City used to be located. The Kowloon Walled City itself was demolished in 1993.

A post shared by Formosa (@formosa.hu) on

Attól eltekintve egyébként, hogy nagyon pici volt a szállás, teljesen megfelelt, jó helyen volt, és fejenként kb. 7.000 Ft-ba került egy éjszaka. Hong Kong-ban. Persze ilyen ár mellé olyan extrák jártak, mint a zuhanykabinba épített teljes fürdőszoba (!), mert minek is egyébként külön még egy kabin a fürdőszobába :) Egyébként meg egész nap aludni tényleg teljesen megfelelt ez a szállás, mert az időeltolódás okozta ritmuszavart máshogy nem nagyon tudtuk kezelni.

Amikor épp nem aludtunk (tehát éjjel), akkor bevettettük magunkat a környék éjszakai piacaiba, és minden kínai nyelvtudásunkat felhasználva igyekeztünk a helyiek bizalmába férkőzni.

temple street night market HK

Jöjjön pár kép a teljesség igénye nélkül:

DSC00851_LR

DSC00973_LR

DSC00879_LR

DSC00957_LR

A helyzet az, hogy egy kis körültekintéssel egészen jó áron, kb 1000-1500 Ft-ból tudtunk egy jót enni a környékbeli helyeken, vagy a képekből választva, vagy épp csak találomra, vagy a szomszéd asztalnál beszélt valaki valamit angolul és segített.

Az első benyomásaim Ázsiáról eléggé pozitívak: nagyjából nem voltak elvárásaim, nem akartam megbetegedni valami romlott macskától, és nem akartam, hogy kiraboljanak egy ekkora nagyvárosban, nagyjából ennyi. Ehhez képest azt tapasztaltam, hogy másmilyen illatokat érzek az utcán, nem csak rosszakat, hanem jókat is, az emberek sokan vannak, a város egyes részein szó szerint hömpölyögnek, viszont mindezt teljesen nyugodtan, és pesti rohanáshoz szokva még ráadásul elég lassan is teszik, még ebben a metropoliszban is. A vendéglátósok, akikkel főleg interakcióba kerültünk, sok helyen nagyon kedvesek és segítőkészek, de még ahol nem is annyira, ott sem barátságtalanok, vagy ellenségesek.

Természetesen azért ellátogattunk Hong Kong szigetére is, a “napfényes oldalra”, ahol a statisztika szerint 1223 (!) felhőkarcoló található (nem számoltam meg), amivel első a világon, és ez több felhőkarcoló, mint New Yorkban és Tokióban együttvéve.

DSC00997_LR

DSC01065_LR

DSC01068_LR

Én személy szerint nehezen tudom elhinni, hogy ez a sok épület maximálisan kihasznált, és valószínűleg nem is az, viszont akkor pedig óriási pazarlás. Ellenben ha az ember felmászik a Viktória-csúcsra, onnan a kilátás az valóban elképesztő:

DSC01152_LR

Nagyjából ennyi fért bele pár nap alvásba, (főleg) éjszakai kószálások, pár új íz kipróbálása és pár kihagyhatatlan látnivaló. Sajnos nagyon sokmindent nem láttunk abból, amit megnéztem volna, de örülök annak, amit igen. Őszintén szólva már nagyon várom, hogy átrepüljünk Tajvan szigetére és megérkezzünk Tajpej-be, elvégre az lenne jelenleg az úticélunk.

További képeket itt találtok a Flickr-en.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük